BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS
Tiada Istimewa Melainkan Kelemahan Diri dan Segala Kebaikan Yang Wujud Dari Kepunyaan ILAHI. Hanya Kepada DIA Segala Penggantungan & Penyerahan Hidup dan Matiku.

26 Ogos 2010

UTAMA » » ;:Kesedihan Yang Menjanjikan Kegembiraan;:

;:Kesedihan Yang Menjanjikan Kegembiraan;:

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Salam Mahabbah, semoga sentiasa dibawah lindungan rahmat dan kasih sayang Allah buat kita semua.

"Ya Rahman, sesungguh berat ujian yang Engkau berikan buat hambaMU.." itulah ungkapan biasa dari seorang hamba yang faqir disisiNya RABB. "Mengapa diri ini dilanda musibah..", namun pernahkah kita perhalusi akan setiap kejadian dan ciptaan yang dianugerahkanNya. Biar pahit, pedih dan kecewa..semua ini pasti ada kebaikan dan hikmahnya.Hidup ini penuh dengan cabaran yang perlu dilalui. Bergelar insan, sudah pasti ada tahap yang bakal dilalui itu memerlukan suatu yang dapat memenuhi kehendak diri dan jiwa. Persoalannya? sejauhmana kita meetakkan permintaan dan hajat..tidak semua mampu tertunai melainkan izin dan iradah dariNya Yang Lebih Besar.

Allah Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang.. begitulah sifat-sifatNya yang perlu kita sematkan dalam sanubari bahawa DIA Mendengar, Maha Melihat dan Mengetahui setiap isi hati antara kita. Apa yang dikejar..belum tentu kita dapat, dan suatu yang berada pada kita kini..belum pasti akan kekal bersemadi sepanjang hari yang ditempuhi menuju destinasi abadi. Hanya amalan dan kebaikan yang dilakukan menjadi pelindung dan bekalan menemani perjalanan seorang hamba menghadap Rabbul Alamin.

Bilamana hambaNya bersedih, ingatlah..bahawa Pencipta Yang Menjadikan dirimu mulia dan setia bersama kita.

Firman Allah SWT dalam Surah Al-Baqarah: Ayat 186

وَإِذَا سَأَلَكَ عِبَادِي عَنِّي فَإِنِّي قَرِيبٌ أُجِيبُ دَعْوَةَ الدَّاعِ إِذَا دَعَانِ فَلْيَسْتَجِيبُوا لِي وَلْيُؤْمِنُوا بِي لَعَلَّهُمْ يَرْشُدُونَ (١٨٦)

"Dan apabila hamba-hambaKu bertanya kepadamu mengenai Aku maka (beritahu kepada mereka): Sesungguhnya Aku (Allah) sentiasa hampir (kepada mereka); Aku perkenankan permohonan orang Yang berdoa apabila ia berdoa kepadaKu. maka hendaklah mereka menyahut seruanku (dengan mematuhi perintahKu), dan hendaklah mereka beriman kepadaKu supaya mereka menjadi baik serta betul."


Allah Maha Mengetahui Lagi Maha Dekat Allah kepada hambaNya.. Firman Allah dalam Surah Qaf: Ayat 16

وَلَقَدْ خَلَقْنَا الإنْسَانَ وَنَعْلَمُ مَا تُوَسْوِسُ بِهِ نَفْسُهُ وَنَحْنُ أَقْرَبُ إِلَيْهِ مِنْ حَبْلِ الْوَرِيدِ (١٦)

“Dan demi sesungguhnya, Kami telah mencipta manusia dan Kami sedia mengetahui apa yang dibisikkan oleh hatinya, sedang Kami lebih dekat kepadanya daripada urat lehernya”

Maka..Bergembiralah wahai hati yang kesedihan kerana dikala kamu ditimpakan kedukaan dan ujian yang berat.. sesungguhnya DIA Maha Tahu yang termampu ditanggung oleh hambaNya.. Bersyukurlah diatas setiap yang diturunkannya. Gembiralah wahai insan yang kesedihan.. bilamana diri diberi cubaan dan kekecewaan.. Allah mengangkat martabat hambaNya yang sabar, Allah sayang akan hambaNya yang redha dan Allah mengampun dosa-dosa yang dilakukan oleh insan yang kerdil ini.

قُلْ يَا عِبَادِيَ الَّذِينَ أَسْرَفُوا عَلَى أَنْفُسِهِمْ لا تَقْنَطُوا مِنْ رَحْمَةِ اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ يَغْفِرُ الذُّنُوبَ جَمِيعًا إِنَّهُ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحِيمُ (٥٣)

Katakanlah (Wahai Muhammad): "Wahai hamba-hambaKu Yang telah melampaui batas terhadap diri mereka sendiri (dengan perbuatan-perbuatan maksiat), janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah, kerana Sesungguhnya Allah mengampunkan Segala dosa; Sesungguhnya Dia lah jua Yang Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani. "
(Surah Az-Zumar: Ayat 53)
"Orang yang beriman, dengan budi pekerti yang baik akan dapat mencapai martabat setaraf dengan orang yang tekun bersembahyang di malam hari dan berpuasa di siang hari."
~(H.R.Abu Daud)~

0 comments: