BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS
Tiada Istimewa Melainkan Kelemahan Diri dan Segala Kebaikan Yang Wujud Dari Kepunyaan ILAHI. Hanya Kepada DIA Segala Penggantungan & Penyerahan Hidup dan Matiku.

02 September 2010

UTAMA » » !Cantiknya Peribadi Insan Atas Hikmah Ujian!

!Cantiknya Peribadi Insan Atas Hikmah Ujian!

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

SubhanaAllah...cantik  keindahan yang Allah jadikan
Begitulah cantiknya rupa yang diciptakan Allah atas setiap kehidupan dimuka bumi ini. Inilah hikmahnya.. setiap yang ada, berpasang-pasangan, saling lengkap-melengkapi dan memerlukan antara satu sama lain.

Rakan seperjuangan yang dikasihi Alllah sekelian, justeru apa pula kaitannya dengan peribadi insan atas ujian? ya, ada kaitannya..dan disinilah kita mampu melihat setiap yang dijadikan mempunyai hikmah dan makna yang unik. Pada manusia biasa, mungkin ianya satu lumrah yang biasa..tetapi bagi insan yang memperhalusi dan berusaha dalam kalangan insan yang mengenal RABBnya, mereka akan sentiasa mencari dan terus menelusuri setiap cubaan dengan tabah dan bersyukur.

Mari kita ambil masa, untuk koreksi diri. Sesungguhnya dalam diri setiap individu ada kelebihan yang mampu dikongsikan dan dari setiap kelemahan pula ada peluang dan prestasi jika di usahakan dan dibantu bersama.

Mengapa dikatakan cantik peribadi insan atas setiap kepahitan yang berlaku rakan? sukar untuk diterjemahkan..namun, dengan ujian sedemikian rupalah...kita mula bangun dan menyedari agar tidak dibuai mimpi dan angan-angan yang belum pasti terjadi. Lihatlah, jika seorang yang terlalu mendambakan hidup mewah, setiap angan-angan dan impian dipenuhi dengan mudah dan sekelip mata.. pasti dan tentu...kita menjadi khalifah yang lupa lantas kufur atas nikmat yang diberi. Lalu dimanakah kecantikan sebenar seorang insan.. adakah dengan pengharapan pada Ilahi atau memenuhi tuntutan naluri dan hati.

Yakinilah setiap yang datang, baik sengasara dan kedukaan yang ditanggung...jika disusuli dengan rasa sabar, itulah tingkat peribadi insan tersebut.. sabar, suatu yang rumit, hanya diberikan kepada mereka yang inginkan sifat ini serta mendidik diri agar bersederhana dalam setiap tindakan dan tatatertib kehidupan.

...Cantiknya peribadi insan atas ujian, jika diri dihiasi sifat redha dan tawakal...


"Hendaklah kalian tetap berkata benar sekalipun menghadapi bahaya. Sebab di dalam kata-kata yang benar terdapat keselamatan."
~(H.R.Ibnu Abi Ad-Dunya)~

0 comments: